יועץ בטיחות
מקומות עבודה רבים נחשבים למקומות מסוכנים לעובדים בהם ויש צורך לתת את הדעת על מתן מענה לנושאי בטיחות שונים בהם. הדאגה הראשונית היא לעובדים אבל חשוב לציין כי לאתרי עבודה רבים מגיעים גם מבקרים רבים. יועץ בטיחות הוא האדם אשר תפקידו הוא לתכנן מערך בטיחות למקומות בעייתיים אלו. הוא יכול, במקרים רבים, גם להקים מערכי בטיחות או לנהל את הקמתם, לפקח עליהם ולהדריך את העובדים לגבי אופי ההתנהלות בהם.
אתרי עבודה יכולים להיות במבנים סגורים או פתוחים ולגבי כל אחד מהם יהיו הוראות בטיחות רשמיות אחרות. הנושאים הקשורים בבטיחות הם עבודה סביב קווי ייצור, בקרבת מכונות ייצור, במעבדות, עבודה בגובה, בסביבת חומרים מסוכנים, בעת תנועה ונסיעה בשטחי מפעל, בעת אחסון חומרים ועוד. בין נושאי הבטיחות השונים ניתן למנות בחירת אמצעי מיגון כמו: קסדות, כפפות מגן, משקפי בטיחות, ביגוד מתאים ונעליים גבוהות וכיוצא בזה. כל האלמנטים הללו, ואחרים נוספים, נועדו לשמור על בריאות העובדים ולדאוג לשלומם.
משרד העבודה והרווחה מפרסם הוראות בטיחות שונות שנקבעו על ידי מומחים שיש לקיימן כלשונן. יועץ בטיחות מכיר אותן לעומק והוא יעבירן להנהלה ולעובדים על ידי הדרכות, השתלמויות, וכדומה. האינטרס הישיר של כל מפעל ובית עסק הוא מניעת תאונות עבודה שגורמות לפגיעה בנפש ורכוש. תאונה כזאת היא תסבוכת שלמה. היא גורמת סבל לאנשים ונזק לרכוש, מזמינה חקירות רשמיות, עלולה לסבך בפלילים, לגרום אובדן ימי עבודה. העלויות בגינה יכולות להיות ישירות ועקיפות ועוד.
יועץ בטיחות מתמנה על ידי הנהלת העסק לאחר שהמוניטין שלו נבדק היטב. הוא יקיים סדרה של פגישות עם מנהלי העסק ומנהלי המחלקות ובהן ילמד על אופי העסק והבעיות הבטיחותיות הקיימות. האחריות מוטלת על שדרת ההנהלה, על ממונה הבטיחות אבל גם על העובדים החייבים לנהוג על פיהם. היועץ מלווה את העסק כל העת ומקיים שגרת פגישות, מעקבים וביקורות בהתאם לצורך. בנוסף, הוא מסייע בקביעת נהלי בטיחות אשר מתפרסמים על קירות המבנים ובמקומות בולטים אחרים. הוא גם מסייע לנהל את כל המסמכים והתכתובות בנושא. מומלץ לשכור שירותי יועץ בטיחות בעל ידע וניסיון בתחום בו העסק פועל.