מינהל מקרקעי ישראל – קווים לדמותו
בישראל, מרבית הקרקעות נכון לימינו אלה אינן נמצאות בבעלות פרטית אלא בבעלות המדינה. מינהל מקרקעי ישראל הוא רשות שלטונית, אשר הוקמה על מנת לנהל את כל מה שקשור עם קרקעות. למשל הסדרת נושאי חכירה קרקעות, פיתוח אדמות מדינה, רישומי זכויות וכיוצא בזה. לפני כעשור, בעקבות שינוי ארגוני, הוגדר כי המנהל ייקרא מעתה והלאה רשות מקרקעי ישראל (רמ"י).
צריכים שמאי מקרקעין בכרמיאל או שמאי מקרקעין בחיפה? פנו עוד היום >>>
גוף בעל סמכות חוקית
מאז שהוקם, מינהל מקרקעי ישראל פועל כגוף שלטוני בעל סמכות חוקית. בראשית שנות השישים החליט המחוקק הישראלי להקים את המנהל. מדובר בהחלטה כה עקרונית, עד שנחקק למענה חוק יסוד (כלומר כזה שיש לו מעמד מעין חוקתי). תחת אחריותו של המנהל הופקדו מכלול הקרקעות, הן אלה שנחשבו לאדמות מדינה בצורה ישירה, הן אדמות שהוגדרו כאדמות נפקדים והן כאלה שנרכשו בזמן מן הזמנים, על ידי קרן קיימת לישראל.
כמה אדמות מנהל מינהל המקרקעין
על מנת להבין את ההיקף של האדמות אשר מנהל מינהל מקרקעי ישראל, שימו לב למספר הבא. מדובר על יותר מ-20 מיליון דונם קרקע. אלה מעל 90 אחוז מהשטח של המדינה. במסגרת הניהול, אזרחים אשר רוכשים אדמת מנהל, לא הופכים לבעלים. מה שקורה זה הגדרת חוכר לדורות. המנהל צריך לאשר תוכניות פיתוח שהוכנו על ידי גורם מקצועי.
אילו היבטים של טיפול בקרקע נמצאים באחריות המנהל
מנהל המקרקעין אחראי על ניהול האדמות, במובנים מגוונים. בין היתר הוא אחראי על הקצאת קרקעות, הבטחת שטחים למטרות לאומיות ולרווחת הכלל, חלוקת שטחים על פי ייעוד מוגדר, מתן שירות לחוכרי אדמות ובעלי זכויות ועוד. בין יתר התפקידים החשובים, ראוי לציין את האפשרות להתיר או לשלול שימוש חורג בקרקעות. כך לדוגמא, ניתן במקרים מסוימים להתיר שימוש בקרקע חקלאית ליישומים מסחריים.